Het uitvoerend bestuur
Wij, het uitvoerend bestuur van Mens Achter de Patiënt, zijn enthousiast, pro-actief en hebben besloten om samen de zorg van morgen mensgericht(er) te maken. We zijn ervan overtuigd dat dit begint in de opleiding. Door ervaringsdelers en medische studenten samen te brengen zorgen wij voor meer wederzijds begrip en daardoor ook een mensgerichtere gezondheidszorg!

Directie Stichting Mens Achter de Patiënt
Dante Mulder
Dante (Bsc Geneeskunde) is 21 jaar oud en is sinds november 2018 betrokken bij Stichting MAP, eerst bij de commissie Extern , nu als directie. In de bachelor-opleiding geneeskunde zag ze heel weinig patiënten, en al helemaal geen studenten van andere opleidingen, terwijl ze er later juist mee samen gaat werken. Als je als geneeskundestudent patiënten ziet, is dit ook vooral voor het ziektebeeld en niet zozeer voor de rol die de ziekte heeft in het leven van de patiënt. Om deze reden ondersteunt Dante het gedachtegoed van MAP ook heel erg. Voor ze begint aan haar coschappen wil ze meer ervaring opdoen op andere vlakken, waardoor de rol als directielid goed bij haar past. Ze is heel enthousiast begonnen en hoopt er dit jaar het beste van te maken, om de zorg van morgen een stukje mensgerichter te maken!

Directie Stichting Mens Achter de Patiënt
Eva Visbach
Eva Visbach is 22 jaar en houdt van uitgebreid koken inclusief natafelen, sporten (voornamelijk dans) en reist de hele wereld af: Zo heeft ze al Papoea, Sri Lanka, Zuid-Afrika en Vietnam gezien. Sinds drie jaar studeert ze Gezondheidswetenschappen aan Maastricht University. Eva vindt dat empathie in de gezondheidszorg een expliciete(re) plek verdient in haar opleiding. Eva heeft deelgenomen aan de uitvoer van Mens Achter de Patiënt op Zuyd Hogeschool en één van de dingen die haar opvielen was dat de partner en mantelzorger een erg belangrijke rol speelde in het ziekteproces en dat hier te weinig aandacht aan wordt besteed. Daarom dat ze sinds oktober 2017 het MAP-team versterkt, want ook Eva is enthousiast om samen met studenten en patiënten de zorg mensgerichter te maken!

Commissie Deelnemers
Carmen Goessens-Geurten
Carmen is in feite een Mens Achter de Patiënt. Ze is ruim 12 jaar geleden getroffen door een CVA (een beroerte). Na een lange revalidatie heeft ze zich terug geknokt tot waar ze nu is. Ze heeft veel gewerkt met zorgprofessionals en kent inmiddels het klappen van de zweep. Carmen heeft in 2018 zelf meegedaan aan het MAP programma en ze omschrijft het als mooi en sprankelend. Toen ze gevraagd werd of ze MAP kon en wilde ondersteunen hoefde ze daar niet over na te denken! Sinds afgelopen zomer is ze actief in de commissie Deelnemers.

Commissie Extern
Froukje Zwinkels
Froukje (19) zit in haar tweede jaar van geneeskunde in Maastricht. Deze studie is helemaal haar ding, omdat zorgen voor anderen in Froukjes DNA zit. Ook naast haar studie is ze een bezigbijtje en MAP past helemaal in het rijtje. Froukje heeft zelf ook meegedaan aan de onderwijsmodule en vond ook juist de positieve verhalen van ervaringsdelers een echte les voor de studenten: dan weet je wat je als toekomstig zorgprofessional ieder geval wél moet doen. Froukje gelooft in deze positieve aanpak van de zorg van morgen en versterkt commissie Extern.

Hélène van den Besselaar
Hélène van den Besselaar is halverwege 2018 met pensioen gegaan na 45 jaar gewerkt te hebben in de zorg, voornamelijk op de psychiatrische afdeling. Nu is zij onderzoeker met als thema: de mens achter de professional. Aangezien dit veel overlap heeft met de Mens Achter de Patiënt, spreekt het eigenlijk vanzelf dat zij actief wilde worden bij Mens Achter de Patiënt en dat doet ze nu met veel plezier. Ze is de vertrouwenspersoon van Mens Achter de Patiënt, ondersteunt in de werving van zorgvragers en ondersteunt in juridische zaken.

Commissie Deelnemers
Lieke Nijssen
Lieke (MSc Arts-Klinisch Onderzoeker) heeft door het lopen van coschappen al enige ervaring met patiëntcontact. Wat haar is bijgebleven is dat het zó belangrijk is om goed naar de patiënt te luisteren en aandacht te besteden aan de context van het verhaal. Zij is van mening dat ondanks dat het in het huidige zorgsysteem soms moeilijk wordt gemaakt door alle taken en tijdsdruk, deze kerntaak van een zorgprofessional nooit uit het oog mag worden verloren. Blijf kijken en vooral luisteren naar een patiënt, een paar minuten extra kunnen voor beide partijen zoveel verschil maken!
Lieke vindt het dan ook erg belangrijk dat hier tijdens de opleiding al aandacht aan wordt besteed, waardoor ze vanaf oktober 2019 actief betrokken is bij MAP in de commissie Deelnemers.

Commissie Extern
Maartje Heijmans
Maartje (BSc Gezondheidswetenschappen) volgt de master Health Education and Promotion. Ze gelooft in een brede kijk op gezondheid en meer verbinding tussen preventie en zorg. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is dat een arts verder kijkt dan de hulpvraag. Sinds november 2019 versterkt Maartje het MAP-bestuur, eerst binnen de commissie Extern en sinds zomer 2020 binnen de commissie Communicatie. Ze vindt het bijzonder om deel uit te maken van een groot en betrokken netwerk dat zich gezamenlijk inzet voor mensgerichte zorg.

Mede-oprichter Stichting Mens Achter de Patiënt
Matthijs Bosveld
Matthijs (BSc Geneeskunde) vindt dat je gedurende de geneeskundeopleiding veel leert over de ‘menselijke machine’, terwijl de psyche achter deze machine onderbelicht blijft. En dit terwijl juist de psyche een wezenlijke rol speelt in het ziekteproces. Met Mens Achter de Patiënt hoopt hij (al is het maar een klein beetje) bij te dragen aan een gezondheidszorg waar mensen zich op hun gemak voelen en alle problemen in samenwerking met de zorgprofessional worden opgelost. Op deze manier probeert hij middels het project te bewerkstelligen dat het leed dat een ziekte met zich meebrengt voor de patiënt en naasten in de toekomst enigszins verzacht wordt.

Commissie Deelnemers
Marieke Nijhuis
Marieke (21) is derdejaars student gezondheidswetenschappen en volgt de beleidsrichting. Volgens haar studie staat de patiënt in de zorgpraktijk al centraal. Marieke is het hier echter niet mee eens. Het belang van écht oog hebben voor de patiënt en samen beslissen wordt wel genoemd, maar daar blijft het dan ook bij. Door zich bij de stichting aan te sluiten wil Marieke er voor zorgen dat er tijdens de opleiding al meer aandacht aan persoonsgerichte zorg wordt besteed. Marieke is lid van de commissie Deelnemers.

Commissie Evenementen
Marcel Verhoeven
Marcel Verhoeven heeft al ruim twintig jaar een ernstige vorm van een Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Dit is in 2016 dermate ernstig geworden dat uiteindelijk, begin 2018, zijn rechterbeen boven de knie is geamputeerd. Tot het jaar 2016 had hij een eigen administratie- en belastingadvieskantoor, maar doordat de pijn zo heftig werd heeft hij dit moeten overdragen aan zijn collega’s. Hij wil graag zijn bijdrage leveren aan Mens Achter de Patiënt omdat hijzelf heeft meegemaakt dat de patiënt vaak niet centraal staat. Zorgverleners vergeten vaak te vragen wat patiënten zelf willen, terwijl die dialoog essentieel is. Wat heeft iemand nodig om de regie te kunnen behouden, en hoe kan de zorgaanbieder dat ondersteunen?
De oplettende kijker zal het al gezien hebben: Marcel is actief in de commissie Evenementen, maar vervult daarnaast ook de functie Penningmeester binnen het stichtingsbestuur van Stichting Mens Achter de Patiënt.

Commissie Extern
Rosemarie van Berlo
Rosemarie (22) is vierdejaars Toegepaste Psychologie student aan Fontys Eindhoven. Haar visie op de zorg is dat er niet alleen maar gekeken moet worden naar fysieke klachten maar ook de gedachten, emoties en gedrag van mensen centraal moet staan. Dit is belangrijk voor iemands kwaliteit van leven. Volgens Rosemarie kunnen zorgprofessionals hier een grote rol in spelen. Gedurende haar opleiding heeft Rosemarie meegedaan aan een onderwijsmodule van MAP en sinds juni maakt ze deel uit van het bestuur in commissie Extern. Ze hoopt zo haar steentje bij te kunnen dragen om de zorg (nog) mensgerichter te kunnen maken!

Mede-oprichter Stichting Mens Achter de Patiënt
Sjim Romme
Sjim (BSc Gezondheidswetenschappen en BSc Economics & Business Economics) las in zijn opleiding Gezondheidswetenschappen veel over trends in de zorg zoals een toenemende focus op mensgerichte zorg. Het bleef echter grotendeels bij lezen. Wat hem opviel is dat gezondheidswetenschappers in opleiding weinig in contact komen met patiënten en dus weinig affiniteit ontwikkelen met deze groep. Dat is vreemd, omdat de hele organisatie van de zorg in het teken zou moeten staan van de doelgroep; de patiënt.
Als toekomstig zorgmanager maak je beleid voor grote groepen patiënten. Het is dan ook erg belangrijk dat je als zorgmanager weet wat ziekte nu écht betekent voor mensen en hun omgeving. Hij hoopt dat Stichting Mens Achter de Patiënt juist dit stukje bewustzijn kan optimaliseren bij toekomstig zorgprofessionals.

Commissie Extern
Bettine Heijnen
Bettine is 48 en heeft 17 jaar als HR adviseur bij Adelante gewerkt. Ze is nu op zoek naar een nieuwe uitdaging waarbij de mens meer centraal staat.
Via haar zoektocht naar meer voldoening in haar werk, kwam Bettine in contact met Stichting Mens Achter de Patiënt! Ze staat 200% achter de missie van de stichting! Ze is daarom erg blij en vereerd dat ze een steentje mag bijdragen aan meer compassie in de zorg. Bettine is lid van de commissie Extern.
Benieuwd wie er voorheen allemaal in het bestuur heeft gezeten? Klik dan hier voor de MAP of fame.
Het stichtingsbestuur
Het stichtingsbestuur van Mens Achter de Patiënt wordt gevormd door drie personen met ervaring in verschillende werkgebieden. Het uitvoerend bestuur wordt overzien door de drie professionals in het stichtingsbestuur. Het stichtingsbestuur houdt toezicht, bepaalt vanuit hun professioneel kader visie en strategie en zetten zich bovendien met hart en ziel in voor mensgerichte zorg.

Secretaris
Nieke Cleven

Voorzitter
Wip Bakx
Wip is als revalidatiearts werkzaam in Adelante-Zorggroep en het MUMC+. Daarnaast is hij betrokken bij de opleiding van geneeskundestudenten en revalidatieartsen aan Maastricht University. De revalidatiegeneeskunde is bij uitstek een specialisme waarbij een goede arts-patiënt relatie van wezenlijk belang is. Revalidatie-patiënten moeten door functieverlies vaak afscheid nemen van hun verwachte toekomst en dit proces is uiterst gevoelig. Wip vervult de functie voorzitter binnen het stichtingsbestuur van Stichting Mens Achter de Patiënt.

Penningmeester
Marcel Verhoeven
Marcel Verhoeven heeft al ruim twintig jaar een ernstige vorm van een Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Dit is in 2016 dermate ernstig geworden dat uiteindelijk, begin 2018, zijn rechterbeen boven de knie is geamputeerd. Tot het jaar 2016 had hij een eigen administratie- en belastingadvieskantoor, maar doordat de pijn zo heftig werd heeft hij dit moeten overdragen aan zijn collega’s. Hij wil graag zijn bijdrage leveren aan Mens Achter de Patiënt omdat hijzelf heeft meegemaakt dat de patiënt vaak niet centraal staat. Zorgverleners vergeten vaak te vragen wat patiënten zelf willen, terwijl die dialoog essentieel is. Wat heeft iemand nodig om de regie te kunnen behouden, en hoe kan de zorgaanbieder dat ondersteunen?
De oplettende kijker zal het al gezien hebben: Marcel is actief in de commissie Evenementen, maar vervult daarnaast ook de functie Penningmeester binnen het stichtingsbestuur van Stichting Mens Achter de Patiënt.
Organigram
Download hier het organigram van Stichting Mens Achter de Patiënt: