Eerste pilot groot succes!

Van 2 november tot en met 21 november 2015 heeft de eerste pilot van Mens Achter de Patiënt plaats gevonden! Hieronder kan men een kort verslag vinden over de bijeenkomsten.

Op maandagavond 2 november heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden waarbij zeven patiënten en acht studenten (gezondheidswetenschappen/geneeskunde) aanwezig waren om kennis te maken en te discussiëren over de empathie in de gezondheidszorg. Terugkijkend op de bijeenkomst kunnen we stellen dat het een geslaagde avond was, waarin ruimte was voor dialoog maar ook genoeg ruimte om elkaar te leren kennen!

In bijeenkomst twee stond het volgende op de planning: de student is gekoppeld aan een patiënt met wie hij/zij één op één de dialoog aangaat en gaat luisteren naar het verhaal van de patiënt. Dit zal zowel gaan over zijn/haar ziektes als over zijn/haar ervaringen met de gezondheidszorg. Welke positieve ervaringen heeft de patiënt met betrekking tot empathie in de gezondheidszorg? En welke negatieve? Door in koppels de dialoog aan te gaan hopen we nog meer verhalen boven tafel te krijgen en daarmee ook tot verschillende standpunten en inzichten te komen.

Tijdens de laatste bijeenkomst hebben de studenten verteld over wat zij van het gesprek met ‘hun’ patiënt vonden en wat zij hieruit meenemen in hun eigen ontwikkeling tot zorgprofessional. Het was wederom een geslaagde avond met een prettige sfeer, waar mooie verhalen werden gedeeld en nuttige lessen werden geleerd.

Uiteindelijk hopen we dat de ervaringen en verhalen van de patiënten de vorming van de toekomstig zorgprofessional dusdanig beïnvloedt, dat we uiteindelijk (kleine) stappen zetten richting een gezondheidszorg met meer empathie!

Aan iedereen die betrokken was bij deze pilot: Enorm bedankt en wie weet tot de volgende keer!

vorige

volgende