“Hey, ken je MAP al?”

“Hey, ken je MAP al?”

In onze nieuwe rubriek “Hey, ken je MAP al?” vertellen Mens Achter de Patiënt (MAP) deelnemers hoe ze in aanmerking zijn gekomen met het onderwijsprogramma. En natuurlijk ook hoe ze het ervaren hebben.

Vandaag deelt Marieke haar ervaring! 

Hoe ben jij in aanraking gekomen met Mens Achter de Patiënt?

Ik zit bij een schildersgroep voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Daar hoorde ik, via andere mensen in de groep, voor het eerst over Mens Achter de Patiënt. Ze zeiden toen “Dat lijkt mij echt iets voor jou!”

Ik heb toch wel een behoorlijk verhaal, veel ervaring met hulpverlening en ben natuurlijk tegen van alles aangelopen. Het leek mij mooi om dit op een positieve manier te gebruiken. Ik vond het noodzaak om de nadruk te leggen op iets waar nu snel overheen gewalst wordt, het creëren van meer bewustzijn over de mens achter de patiënt!

Hoe heb jij je deelname aan Mens Achter de Patiënt ervaren?

Ik heb nu één keer meegedaan met het onderwijsprogramma en vond het erg indrukwekkend. Natuurlijk weet je eerst niet helemaal wat je kan verwachten. Maar ik vond het zo mooi dat het al in de eerste bijeenkomst niet over het ziek zijn ging, maar alles eromheen. Er wordt vanuit allerlei perspectieven naar de zorg gekeken. Alle kanten werden belicht, vanuit patiënten en studenten. Ik vond dit heel erg bijzonder.

De tweede bijeenkomst was eerst een beetje onwennig. De studenten waren in eerste instantie een beetje aftastend, proberen te kijken wat ze wel en niet durven te vragen. Maar ik stond ervan versteld hoe snel je al een band creëert. De studenten durfden zelf ook persoonlijke verhalen te delen. Dit maakte het erg bijzonder. 
Tijdens de derde bijeenkomst was het niet alleen erg mooi om te horen wat de studenten was bijgebleven maar ook om de verhalen van de rest te horen. De studenten zitten vol passie en enthousiasme!

Ik ben ervan overtuigd dat het, ook in het onderwijs, moet gaan om de mens achter de patiënt. Dit is tegenwoordig, in het huidige systeem, helaas ondergesneeuwd. Een onderwijsprogramma zoals dit is zo goed voor de bewustwording en het bewustzijn van studenten. Daar wil ik gewoon graag aan meewerken.

Wat zou je tegen mensen willen zeggen die twijfelen over deelname aan Mens Achter de Patiënt?

Mens Achter de Patiënt is een laagdrempelig project. Het kost maar weinig tijd en je hoeft je niet voor te bereiden. En toch, gewoon door je eigen ervaringen te delen kan je erg veel veranderen in de bewustwording van toekomstige zorgverleners. Dat is heel erg mooi! 
Ik kijk in ieder geval met een erg fijn gevoel op het onderwijsprogramma terug en ik hoop dat ik nog vaker mee kan doen!

Hoe ken jij MAP? Deel je ervaring door een mailtje te sturen naar: [email protected] 

vorige

volgende