Informatie deelnemers

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent Mens Achter de Patiënt!
Waarom Mens Achter de Patiënt
Een veelgehoorde klacht van patiënten is het gebrek aan inleving van zorgprofessionals. In de zorg is het van groot belang om niet alleen de ziekte te zien, maar juist de persoon die daarachter schuil gaat. Mens Achter de Patiënt is in het leven geroepen om toekomstig zorgprofessionals (o.a. artsen, zorg-managers, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden) bewuster te maken van de impact van ziekte, zodat zij mensgerichter zullen handelen voor het welzijn van zorgvragers.

Op deze manier probeert Mens Achter de Patiënt de huidige zorgwereld een stukje mensgerichter te maken!

 

 

Wie doen er mee met Mens Achter de Patiënt

Het project omvat een samenwerking tussen enerzijds patiënten en anderzijds studenten van verschillende zorgopleidingen (O.a. geneeskunde, gezondheidswetenschappen, verpleegkunde, fysiotherapie en nog andere opleidingen). Ook zijn de studenten van verschillende opleidingsniveaus (MBO, HBO en WO). 

Het onderwijsprogramma valt of staat met de deelname van patiënten die graag willen vertellen over hun ziekte en over het handelen van hun zorgverlener. Mensen met een chronische ziekte zijn langduriger en intenser in contact met zorg. Daarom zijn wij vooral geïnteresseerd in de beleving van chronisch zieken met betrekking tot empathie in de gezondheidszorg. We zijn zowel opzoek naar chronisch zieke mensen die recent zijn gediagnosticeerd als mensen die langer geleden zijn gediagnosticeerd. Ben je patiënt en twijfel je over deelname, voel je dan vrij om contact (klik) met ons op te nemen!

 

Wat houdt Mens Achter de Patiënt in voor u?

Het onderwijsprogramma bestaat uit drie verschillende bijeenkomsten:

Bijeenkomst 1:Studenten en patiënten leren elkaar kennen tijdens een eerste gezamenlijke bijeenkomst op de onderwijsinstelling. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op hoe het nu eigenlijk gesteld is met de empathie in de gezondheidszorg. Wat zijn de ervaringen van patiënten? Wat vinden studenten moeilijk in hun contact met patiënten? Aan het eind van deze bijeenkomst worden drietallen gevormd (drie studenten van verschillende opleidingen en één chronisch zieke patiënt) die samen een afspraak maken voor bijeenkomst twee.

Bijeenkomst 2: Na bijeenkomst één is het de bedoeling dat het viertal een afspraak maakt op een door de patiënt gekozen plaats om, zoals de naam al doet vermoeden, de mens achter de patiënt te leren kennen. De invulling van deze bijeenkomst is aan de patiënt, maar het inhoudelijke doel wordt besproken tijdens bijeenkomst 1. 

Na bijeenkomst twee is het voor studenten verplicht om een ervaringsverhaal te schrijven en te reflecteren op het verhaal van de patiënt. Voor patiënten is het optioneel om een ervaringsverhaal te schrijven.

Bijeenkomst 3: Vervolgens staat de derde bijeenkomst in het teken van het delen van ervaringen. Wat hebben de studenten van de patiënt geleerd? Wat hebben de studenten van elkaar geleerd? Wat nemen we persoonlijk mee? Wat nemen studenten mee in hun carrière als toekomstig zorgprofessional? Al deze vragen vormen de basis voor de derde bijeenkomst. Na afloop van de derde bijeenkomst is het onderwijsprogramma afgelopen en ontvangen de deelnemers uiteindelijk een bundeling van de geschreven ervaringsverhalen.

Hoe en wanneeer vindt Mens Achter de Patiënt plaats?

Bijeenkomst één vindt plaats op de onderwijsinstelling. Dit kan zowel plaatsvinden op Zuyd Hogeschool te Heerlen als Maastricht University te Maastricht. Patiënten kunnen een voorkeur voor locatie kan aangegeven worden in het inschrijfformulier. Daarnaast wordt reiskostenvergoeding verstrekt aan patiënten voor de gemaakte OV-kosten of €0,19 per gereden kilometer. Verdere informatie omtrent de locatie volgt na inschrijving per mail.

De invulling van bijeenkomst twee is aan uzelf. Deze kan overal plaatsvinden: bij u thuis, in een lunchroom of op in het lokale biljartcentrum waar u vaak te vinden bent. Deze afspraak tussen patiënt en studenten moet plaatsvinden ná bijeenkomst één, maar vóór bijeenkomst drie.

Bijeenkomst drie vindt wederom plaats op de onderwijsinstelling. Dit is dezelfde locatie als waar bijeenkomst één plaatsgevonden heeft. Ook hiervoor is voor patiënten een reiskostenvergoeding beschikbaar. Verdere informatie omtrent de locatie volgt na inschrijving per mail.

Mocht u als patiënt gehaald en gebracht worden door uw partner of mantelzorger, kan deze gebruik maken van de parkeergelegenheid van de onderwijsinstelling, de catering die klaarstaat voor de deelnemers en is er in overleg met de begeleider mogelijkheid om als toeschouwer aan te sluiten bij de bijeenkomst.

Inschrijven?

Ben je enthousiast geworden voor onderwijsprogramma Mens Achter de Patiënt? Dan kun je je direct inschrijven voor de eerstvolgende editie!

Wat vonden oud-deelnemers?

Na afloop van Mens Achter de Patiënt hebben wij de deelnemers gevraagd om hun mening. Hieronder een overzicht!

%

8.8/10 voor ‘Ik ben blij dat ik als patiënt mee heb gedaan aan Mens Achter de Patiënt’

%

8.5/10 voor ‘MAP zou van toegevoegde waarde zijn in het curriculum van mijn studie’

%

8.6/10 voor ‘MAP heeft mij als student bewust gemaakt van de noodzaak van empathie in de zorg’

Ervaringsverhalen

Moeilijk om voor te stellen wat deelname betekent? Ben je benieuwd hoe oud-deelnemers het project hebben ervaren? Op deze pagina vind je interviews met oud-deelnemers, zowel patiënten als studenten! Krijg een beter beeld door hieronder te klikken!

Inschrijven

Vind je ook dat de zorg mensgerichter kan? Heb je ervaring met zorg en ziekte en wil je je verhaal delen met studenten?

Dan zijn we naar je op zoek!

Door op onderstaande knop te drukken kom je terecht op onze inschrijfpagina.

@ Onderwijsinstellingen

Lijkt Mens Achter de Patiënt je wat voor op uw eigen zorgopleiding? Onderstaande knop leidt u naar een pagina waarop verschillende pakketten omschreven worden over hoe we het onderwijsprogramma bij u aan kunnen bieden!

Share This