Informatie deelnemers

Op deze pagina vind je alle informatie omtrent deelname aan Mens Achter de Patiënt!
Waarom Mens Achter de Patiënt

Ziekte is meer dan alleen een diagnose en een behandeling. Als iemand met ervaring met zorg en ziekte weet je het als geen ander: ziekte heeft impact. Je bent geen nummer maar een mens. Het onderwijsprogramma van Stichting Mens Achter de Patiënt is opgezet om hier meer nadruk op te leggen. Om toekomstige zorgprofessionals meer inzicht te geven in wat ziekte doet met een mens, om hun bewustzijn te vergroten. Door het delen van ervaringen hopen wij toekomstige zorgprofessionals iets te leren over erg belangrijke medicijnen: empathie en compassie.

Op deze manier probeert Mens Achter de Patiënt de zorgwereld van morgen een stukje mensgerichter te maken!

Wie doen er mee met Mens Achter de Patiënt

De toekomstige zorgprofessionals die deelnemen aan Mens Achter de Patiënt volgen verschillende zorgopleidingen op verschillende niveaus (MBO, HBO en WO). Denk hierbij  aan onder andere toekomstige fysiotherapeuten, verpleegkundigen, artsen, verzorgenden, logopedisten, ergotherapeuten en beleidsmakers.

Maar ons onderwijsprogramma valt of staat natuurlijk met de deelname van mensen die ervaring hebben met zorg en ziekte; de ervaringsdelers. Dit zijn mensen die graag willen vertellen over hun ziekte en over het handelen van hun zorgverlener. Mensen die samen met ons de zorgwereld mensgerichter willen maken!

In principe heeft iedereen die ervaring heeft met zorg en ziekte een bijzonder verhaal. Toch twijfelen mensen vaak of hun verhaal geschikt is om te delen met studenten. Om die reden hebben we enkele voorbeelden bedacht om te laten zien hoe divers de verhalen kunnen zijn. Deze voorbeelden kun je HIER bekijken. 

Twijfel je nog over deelname als ervaringsdeler? Je kunt ten alle tijden contact met ons opnemen! (KLIK HIER) 

 

 

Wat houdt Mens Achter de Patiënt in voor jou?

Als ervaringsdeler speel je een belangrijke rol in de vorming van toekomstige zorgprofessionals. Met jouw verhaal kan je een verschil maken!

Ons onderwijsprogramma bestaat uit 3 verschillende bijeenkomsten die als volgt zijn opgebouwd:

Bijeenkomst 1: Studenten en ervaringsdelers leren elkaar kennen tijdens een eerste gezamenlijke bijeenkomst op een onderwijsinstelling. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op hoe het nu eigenlijk gesteld is met de empathie in de gezondheidszorg. Wat zijn de ervaringen? Welke vaardigheden zijn belangrijk voor zorgprofessionals? Aan het eind van deze bijeenkomst worden viertallen gevormd (drie studenten van verschillende opleidingen en één ervaringsdeler). Samen maken ze een afspraak voor bijeenkomst twee.

Bijeenkomst 2: Na bijeenkomst één is het de bedoeling dat het viertal een afspraak maakt op een door de ervaringsdeler gekozen plaats. Nu, om echt ‘de mens achter de patiënt’ te leren kennen. De invulling van deze bijeenkomst bepaalt de ervaringsdeler maar het inhoudelijke doel wordt besproken tijdens bijeenkomst 1.  Na bijeenkomst twee is het voor studenten verplicht om een ervaringsverhaal te schrijven en te reflecteren op het verhaal van de ervaringsdeler.

Bijeenkomst 3:  De derde, en laatste, bijeenkomst staat in het teken van het delen van ervaringen. Wat hebben de studenten van de ervaringsdeler geleerd? Wat hebben de studenten van elkaar geleerd? Wat nemen studenten mee in hun carrière als toekomstig zorgprofessional? Al deze vragen vormen de basis voor de derde bijeenkomst. Na afloop van de derde bijeenkomst is het onderwijsprogramma afgelopen. 

Hoe en wanneeer vindt Mens Achter de Patiënt plaats?

Bijeenkomst 1 en 3 vinden plaats op een onderwijsinstelling. De samenstelling van de groep is tijdens de 1e en 3e bijeenkomst gelijk. 

De deelnemende onderwijsinstellingen zijn als volgt:

  • Maastricht University te Maastricht
  • Zuyd Hogeschool te Heerlen
  • VISTA opleidingen te Maastricht
  • Gilde Opleidingen te Sittard
  • Avans Hogeschool te Breda
  • Fontys Hogeschool te Eindhoven
  • UCLL Hogeschool te Hasselt

Als deelnemende ervaringsdeler kun je een voorkeur voor locatie aangegeven in het inschrijfformulier. Daarnaast wordt reiskostenvergoeding verstrekt voor de gemaakte OV-kosten (met een maximum of  €50,00) of op basis van €0,19 per gereden kilometer.

Verdere informatie omtrent de locatie volgt na inschrijving per mail.

Bijeenkomst 2 vindt plaats op een eigen gekozen locatie. Het is dus aan jou als ervaringsdeler waar deze plaatsvindt: bij jou thuis, in een lunchroom of in het lokale biljartcentrum waar je vaak te vinden bent.

Mocht je als ervaringsdeler gehaald en gebracht worden door je partner of mantelzorger, kan deze gebruik maken van de parkeergelegenheid van de onderwijsinstelling. Partners en/of mantelzorgers mogen in overleg met de begeleider als toehoorder aansluiten bij de bijeenkomst.

 

COVID 19: MAP online

MAP ONLINE

Als gevolg van het coronavirus is de digitale MAP module ontstaan. Ook deze module bestaat uit drie onderdelen.

In eerste instantie beantwoorden studenten gezamenlijk verschillende vragen rondom mensgerichte zorg. Vervolgens vindt het gesprek met een ervaringsdeler plaats via een digitaal medium. Als reflectie op dit gesprek schrijven de studenten een persoonlijke brief aan de ervaringsdeler.

Ben je enthousiast geworden over het onderwijsprogramma Mens Achter de Patiënt? Dan kun je je direct aanmelden voor de eerstvolgende editie!

Wat vonden oud-deelnemers?

Na afloop van Mens Achter de Patiënt hebben wij de ervaringsdelers en studenten gevraagd om hun mening. Hieronder een overzicht!

%

8.8/10 voor ‘Ik ben blij dat ik als ervaringsdeler mee heb gedaan aan Mens Achter de Patiënt’

%

8.5/10 voor ‘MAP zou van toegevoegde waarde zijn in het curriculum van mijn studie’

%

8.6/10 voor ‘MAP heeft mij als student bewust gemaakt van de noodzaak van empathie in de zorg’

Ervaringsverhalen

Vind je het moeilijk om voor te stellen wat deelname betekent? Ben je benieuwd hoe oud-deelnemers het project hebben ervaren? Op deze pagina vind je interviews met oud-deelnemers, zowel ervaringsdelers als studenten! Klik hieronder om meer te weten te komen.

Aanmelden?

Vind je ook dat de zorg mensgerichter kan? Heb je ervaring met zorg en ziekte en wil je je verhaal delen met studenten?

Dan zijn we naar jou op zoek!

Door op onderstaande klikken kom je terecht op onze aanmeldpagina.

Werkzaam in onderwijs?

Lijkt Mens Achter de Patiënt je interessant voor op de onderwijsinstelling waar u werkzaam bent? We werken graag samen aan mensgerichte zorg. Via onderstaande knop vind je meer informatie en kun je contact met ons opnemen.