Mensgerichte zorg door mensgericht onderwijs

VOORZITTER

MATH DE LOO

Math De Loo (1958) is woonachtig in Born en sinds 2019 lid van de Klachtencommissie. Naast zijn actieve arbeidsleven in onderwijsondersteunende beleidsfuncties bij diverse schoolorganisaties, heeft hij tal van bestuurlijke functies bekleed. Sinds zijn prepensionering is hij politiek actief, thans als gemeenteraadslid in Sittard-Geleen. Naast zijn raadswerk is hij momenteel onder andere voorzitter van de begeleidingscommissie Zuyderland Medisch Centrum en van daaruit bekend met de bezigheden van een klachtencommissie. Verdere affiniteit met de gezondheidszorg ontleent hij aan zijn rol als voorzitter van de raad van toezicht van Zorgboerderij Ophovenerhof.

Zijn betrokkenheid bij Mens Achter de Patiënt komt voort uit zijn connectie met voormalig studiegenoot rechten Hélène, en via zijn echtgenote, die als fysiotherapeute een bijdrage heeft geleverd voor het fenomeen Professional Achter de Patiënt. Naast zijn juridische achtergrond is hij tevens onderlegd op financieel en fiscaal terrein.

SECRETARIS 

JORIE VAN DEN HEUVEL

Stress- en burn-outcoach en als extern vertrouwenspersoon begeleidt zij mensen zodat ze zelf weer (of meer) vertrouwen hebben in hun werk en hun leven. Dat kan zijn omdat iemand last heeft van langdurige stress of om andere redenen waardoor er een disbalans is ontstaan. Zij weet hoe belangrijk zorgvuldige communicatie is. Of dat nou in relatie tot jezelf is of tot de ander.

Jorie is extern vertrouwenspersoon voor medewerkers van zeven organisaties. Daarnaast werkt zij als vrijwilliger in de rol van vertrouwenspersoon voor de Voedselbanken Nederland en voor Stichting Leergeld Parkstad.

In 2019 gaf Jorie haar eerste boek uit: “100 koppen koffie, 101 persoonlijke verhalen”. Zij ging daarvoor met 100 mensen in gesprek over hun persoonlijke en professionele leven. Over deze persoonlijke verhalen en de kracht van luisteren geeft zij lezingen. Luisteren naar de mens achter de persoon, zorgt voor diepe verbinding en begrip. Daar staat zij voor!

JOB METSEMAKERS

Na de studie geneeskunde in Maastricht (1974-1980) heeft Job de toen eenjarige opleiding tot huisarts gevolgd. Vanaf 1982 tot 2014 werkte hij met enkele collegae als huisarts in een gezondheidscentrum te Geulle. In de Huisartsgeneeskunde is het noodzakelijk om de mens en zelfs het gezin achter de patiënt te kennen. Ook had hij een aanstelling bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht,  zowel voor wetenschappelijk onderzoek alsook voor onderwijs. Vanuit die positie heeft hij een groot aantal verschillende rollen in het onderwijs voor studenten geneeskunde vervuld. In de periode 2002 tot 2017 was hij voorzitter van de Vakgroep Huisartsgeneeskunde. De laatste jaren was hij voornamelijk actief bij het Keuze onderwijs buitenland, als observator bij Vaardigheidstoetsen, en als mentor voor Masterstudenten met een haperende voortgang.

Hij heeft sinds zijn studie geneeskunde het biopsychosociale perspectief ofwel de patiënt als persoon belangrijk gevonden. Hij heeft grote waardering voor de studenten die het programma Mens achter de Patiënt vormgeven.

INEKE WOLFHAGEN

Ineke Wolfhagen (1957) is universitair hoofddocent aan Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) van de Universiteit Maastricht. Ze is afgestudeerd als onderwijskundige aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Voorts is ze in het bezit van een Bachelor diploma Nederlands Recht.

Ze is sedert 1988 verbonden aan de UM en actief op het gebied van management, onderwijs en onderzoek. Momenteel is ze adjunct-directeur van het Onderwijsinstituut FHML, en als zodanig actief betrokken bij het management, kwaliteitszorg en beleidsvorming van het gezondheidszorg onderwijs. Naast management, vervult ze diverse onderwijstaken in de gezondheidszorgcurricula, zoals begeleiding van studenten bij communicatieve vaardigheden, begeleider van Mens achter Patiënt (MAP), tutor, scriptiebegeleiding en begeleider onderzoeksvaardigheden. Haar onderzoeksactiviteiten zijn gericht op thema’s die gerelateerd zijn kwaliteitszorg van het onderwijs, en aspecten van probleemgestuurd onderwijs. In dit kader begeleidt ze diverse promovendi.

Onderwijs ligt haar erg nauw aan het hart. Ze waardeert in het bijzonder initiatieven van studenten om zelf onderwijsactiviteiten op te zetten en uit te voeren. Het MAP-project is hiervan een mooi voorbeeld en ze wil daar graag een bijdrage aan leveren.

JOHN SNIJKERS

John Snijkers is vanaf zijn geboorte ernstig slechtziend en heeft daarom een groot gedeelte van de lagere school en vervolgopleiding doorgebracht op een instituut voor blinden en slechtzienden. Na zijn opleiding HEAO (richting BE) afgerond te hebben is hij onder andere werkzaam geweest bij de gemeente Landgraaf en DSM. Na meer dan 30 jaar werkzaam te zijn geweest liep hij tegen een burnout aan en is sindsdien niet meer werkzaam in het betaalde arbeidsproces. Vanaf begin jaren tachtig is hij bestuurlijk betrokken geweest bij de dienst-/hulpverlening aan blinden en slechtzienden en binnen de belangenbehartiging voor blinden en slechtzienden. Daarnaast heeft hij ervaring als mantelzorger voor zijn ouders.

John is actief deelnemer bij Stichting Mens Achter de Patiënt en draagt nu nog een extra steentje bij!

MAARTJE HEIJMANS

Maartje (MSc Health Education and Promotion) is sinds 2019 betrokken bij de stichting. Ze gelooft in een brede kijk op gezondheid en meer verbinding tussen preventie en zorg. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is dat een arts verder kijkt dan de hulpvraag. Naast haar rol binnen de commissie Communicatie, is zij onderdeel van de klachtencommissie. Maartje hoopt op deze manier bij te dragen aan een prettige sfeer binnen de stichting.