Onze voorkeur gaat uit naar fysieke trainingen, aangezien we merken dat verhalen zo meer impact maken. We hebben echter wel aanzienlijke ervaring met het geven van digitale trainingen, waardoor dit ook zeker tot de mogelijkheden behoort. Voor meer informatie, mail vrijblijvend naar info@mensachterdepatient.nl
TRAINING SAMEN, BETER!
In samenwerking met Hospitality Consultancy van de Hotel Management School Maastricht hebben wij de training ‘Samen, beter!’ ontwikkeld. Deze geaccrediteerde training is volledig gericht op mensgericht handelen en interprofessioneel samenwerken. In interactieve trainingssessies gaan onze trainers én ervaringsdelers met uw zorgteam (8 tot 15 deelnemers) aan de slag. Deze zal twee tot drie dagdelen in beslag nemen. Met de doelen van uw organisatie in gedachte, gaan we aan de slag met persoonlijke en plenaire verbeterdoelen.
Een van de doelstellingen in deze training is om inzicht te krijgen in de sociale en mentale impact van ziekte, zorg en verminderd welzijn op het individu en diens naasten. Daarnaast krijgt men gedurende deze training inzicht in andere disciplines in het zorg- en welzijnsdomein.
TRAINING VOOR SPECIALISTISCH VERPLEEGKUNDIGEN
In deze training van een dagdeel gaan we samen met de verpleegkundigen van een afdeling in gesprek over wat mensgerichte zorg inhoudt. Wat zijn hun ervaringen? Bovendien gaan we aan de hand van een echte casus van ervaringsdelers in gesprek over wat er al goed gaat, maar ook wat eventueel verbeterd kan worden in de organisatie. Hierbij wordt gekeken naar zowel de samenwerking binnen de organisatie, als het functioneren op individueel gebied, met kleine aanpassingen die direct in te voeren zijn.
CO ALS COACH
CO als Coach is een traject voor coassistenten, ontwikkeld in samenwerking met het Zuyderland MC. Coassistenten worden door middel van een interactieve training opgeleid tot coach voor patiënten en cliënten in het ziekenhuis. Ze begeleiden een patiënt voor, tijdens en na afloop van het consult, met een tweeledig doel. Enerzijds heeft de patiënt baat bij het samen voorbereiden en duidelijk formuleren van de wensen, anderzijds krijgt de coassistent hierdoor veel meer zicht in het perspectief van de patiënt.
VAN KENNIS NAAR KUNDE: DE MAP-ACADEMIE
Naast de onderwijsmodules, biedt MAP sinds kort ook de MAP-academie aan. In samenwerking met zorgverzekeraar CZ, leiden we onze ervaringsdelers op tot ervaringsdeskundigen. Op deze manier krijgen zij handvatten aangeleerd om hun ervaringen op een professionele manier in te zetten bij zorginstellingen, gemeentes en andere organisaties in het zorg- en welzijnsdomein. Meer informatie? Bekijk de brochure hieronder:
Brochure MAP-academie
PARTNERORGANISATIES
MAP vervult een netwerkfunctie tussen patiëntenverenigingen en onderwijsinstellingen. Onderwijsinstellingen worden bij het betrekken van patiënten geconfronteerd met organisatorische uitdagingen zoals werving van en contact met zorgvragers. Deze organisatorische uitdagingen neemt MAP uit handen, waardoor het betrekken van zorgvragers bij het onderwijs gefaciliteerd wordt en het zodoende voor onderwijsinstellingen toegankelijker wordt om mensgericht onderwijs te kunnen geven.
Hiertoe is MAP (regionaal) een samenwerking aangegaan met Burgerkracht Limburg. Voor medische onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau is een patiëntenbestand opgebouwd waar de onderwijsinstellingen gebruik van kunnen maken.
REFERENTEN
Het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn voor mensgericht handelen en interprofessionele samenwerking is niet alleen nuttig voor toekomstige professionals, maar juist ook voor de huidige professionals! MAP kan hierin een ondersteunende rol aanbieden. In interactieve trainingssessies gaan onze trainers én ervaringsdelers met uw zorgteam aan de slag. Samen kunnen we nagaan hoe de patiënt/cliënt nog centraler kan komen te staan in de zorgverlening en hoe de interprofessionele samenwerking verbeterd kan worden. Onze trainingen zijn aan te passen aan de wensen van uw organisatie. Samen komen we tot de best passende training!
Floor van Gils (5e-jaars geneeskundestudent, UM)

Vol enthousiasme heb ik me aangemeld voor het CoAlsCoach-project. Meer leren over communicatie, ervaringen opdoen, en patiënten (hopelijk) helpen, met hulp en uitleg van een stichting die me leerde dat “gezondheid meer is dan de afwezigheid van ziekte”, dat wilde ik wel!
Ik mocht een meneer van 75 jaar begeleiden naar aanleiding van zijn onderzoeken bij de klinisch geriatrie. Hij had twee volle dagen aan testen, vragenlijsten, scans, en meer ondergaan en stond te popelen om te leren waarom hij soms afwijkend gedrag vertoonde. Na een gezellig kennismakingsgesprek bij hem thuis, ging ik met hem mee, vol hoop op een antwoord, naar de neuroloog. Deze kon ons in 10 minuten vertellen dat het “niets engs in het hoofd was” en verwees de patiënt naar de GGZ. Boem… de deur werd al achter ons dicht gedaan, en daar stond ‘mijn’ meneer weer buiten… Met het fijne nieuws dat er geen gezwel of ander ziektebeeld wat te zien was, maar zonder uitleg en met amper antwoord op zijn vragen.
Als ik als coassistent bij deze neuroloog had meegelopen had ik dit waarschijnlijk een geslaagd consult gevonden. Er was toch immers alleen maar goed nieuws? Maar toch voelde mijn patiënt zich niet gehoord. Zijn vragen waren niet of amper beantwoord, ondanks dat ik mijn best heb gedaan hier het ‘bruggetje’ tussen de patiënt en de arts in te spelen. Wat ik geleerd heb van deze ervaring is dat het állerbelangrijkste is dat patiënten zich gehoord voelen. Deze patiënt was misschien nog blij geweest als ze iets gevonden hadden, want dan hebben ze in ieder geval een verklaring gevonden en is zijn vraag beantwoord. Dus…. Luis
Hester Smeets Hogeschool Zuyd

Binnen de Zorgopleidingen van Zuyd werk ik als docente interprofessioneel onderwijs. In dit interprofessionele onderwijs werken we met studenten aan het samenwerken met andere disciplines om te komen tot optimale zorg. Hierin staat de cliënt natuurlijk altijd centraal; het programma Mens Achter de Patiënt sluit mooi aan op dit gedachtegoed. Wij hebben MAP om die reden geïntegreerd in onze interprofessionele module “Interprofessionele Communities of Practice”. Studenten verpleegkunde, logopedie, fysiotherapie, ergotherapie en vaktherapie doen mee vanuit Zuyd aan MAP tijdens hun stageperiode, in jaar 3 of 4.
Wil je meer weten over MAP op Zuyd, stuur dan graag een mailtje naar: hester.smeets@zuyd.nl.
BEDANKT VOOR JE INTERESSE!
We gaan graag met u om de tafel zitten om uw wensen en ons aanbod op elkaar af te stemmen. Stuur ons gerust een mailtje via info@mensachterdepatient.nl