Netwerkfunctie
Stichting Mens Achter de Patiënt wil een netwerkfunctie tussen patiëntenverenigingen en onderwijsinstellingen gaan vervullen. Onderwijsinstellingen worden bij het betrekken van patiënten namelijk geconfronteerd met organisatorische uitdagingen zoals patiëntenwerving, onderhoud van het patiëntenbestand en administratie. Deze organisatorische uitdagingen neemt Stichting Mens Achter de Patiënt uit handen, zodat het makkelijker is voor onderwijsinstellingen patiënten te betrekken waardoor mensgericht onderwijs gefaciliteerd wordt.
Hiertoe is Stichting Mens Achter de Patiënt (regionaal) een samenwerking aangegaan met Huis voor de Zorg. Voor medische onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau wordt een patiëntenbestand opgebouwd waar de onderwijsinstellingen gebruik van kunnen maken.

Compassion for Care
Compassion for Care wil de balans tussen ziel en zakelijkheid in de zorg herstellen omdat het één niet zonder het ander kan. Het doel is iedereen in de zorg bewust te maken van de kracht van passie / bevlogenheid, zelfcompassie en compassie voor een duurzaam zorgmodel. Ze willen mensen, van de RvB tot en met de receptioniste, bewust maken van dat zij zelf de sleutel in handen hebben en vandaag al binnen hun eigen invloedssfeer die verandering in kunnen zetten. De mensen zijn immers het systeem en elke kleine verandering kan het hele systeem in beweging zetten.
Compassion for Care probeert, in samenwerking met Mens Achter de Patiënt, bij te dragen door te werken aan onze drie pijlers: community, educatie en onderzoek, zoals verwoord in haar charter.

Rabobank Westelijke Mijnstreek
De Rabobank staat bekend als coöperatieve bank welke geïntegreerd is in de haarvaten van de samenleving. Vanuit haar lokale aanwezigheid, midden in de samenleving, is de Rabobank als geen ander in staat om in te spelen op relevante onderwerpen die lokaal en in de regio op de agenda staan. Zo ook de kwaliteit en duurzaamheid van de gezondheidszorg.
Mens Achter de Patiënt en de medicidesk van Rabobank Westelijke Mijnstreek hebben de handen ineengeslagen omdat er veel raakvlakken zijn: beide trachten mensen te verbinden en daarmee het delen van kennis te bevorderen dichtbij de burger. Rabobank Westelijke Mijnstreek deelt haar expertise met ons en gebruikt haar netwerk om ons te verbinden met organisaties die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling en continuïteit van Mens Achter de Patiënt.

Institute for Positive Health
Positieve gezondheid staat voor gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven: de brede benadering van gezondheid waarin de mens centraal staat, niet de ziekte; waarin de mensen in hun kracht worden aangesproken en niet in hun zwakte; waarin iemand wel gediagnosticeerd kan zijn met een ziekte, maar alsnog een groot gebied kan hebben waar hij of zij wel gezond is. Machteld Huber heeft dit concept ontwikkeld in 2011 en later zes dimensies van gezondheid gedefinieerd: Naast het fysieke, mentale ook het dagelijks functioneren, kwaliteit van leven, meedoen en zingeving.
Stichting Mens Achter de Patiënt ademt positieve gezondheid. Ook wij focussen ons op de impact van ziekte en niet op ziekte zelf. Wij proberen toekomstig zorgprofessionals zich te laten richten op hoe zij mensen kunnen helpen een zinvol bestaan te laten leiden in plaats van puur de ziekte te bestrijden.
Het Institute for Positive Health (iPH) ondersteunt ons in het verwerken van positieve gezondheid in ons onderwijsprogramma. Daarnaast proberen we elkaars netwerk in te zetten om zowel iPH als Mens Achter de Patiënt met een groter publiek te kunnen delen.

Adelante zorggroep
Adelante is een zorggroep voor algemeen specialistische en topklinische revalidatie en audiologische zorg, speciaal onderwijs, wonen en arbeidsrevalidatie met diverse locaties verspreid over heel Limburg. Ruim 1100 professionals en medewerkers ondersteunen volwassenen en kinderen die kampen met de gevolgen van een ziekte, aangeboren aandoening of ongeval. Adelante richt zich niet op de beperking maar op de mogelijkheden: wat kan er nog wèl!
Hun motto: haal het beste uit jezelf! Door de samenwerking tussen Stichting Mens Achter de Patiënt en Adelante Zorggroep kunnen revalidatiepatiënten hun (vaak lange) ziektegeschiedenis inzetten voor de vorming van toekomstig zorgprofessionals!

Burgerkracht Limburg
Burgerkracht Limburg is een onafhankelijke organisatie, mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Burgerkracht Limburg zet zich in de burgerparticipatie van de Limburgers in beweging te krijgen en te houden. Gezondheid, participatie en vitaliteit van alle Limburgers staat daarbij centraal. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid wordt daarbij omarmt. In burgerparticipatie staat de patiënt, de cliënt en de zorgvrager natuurlijk ook centraal.
Burgerkracht Limburg heeft een jarenlange traditie om patiënten en patiëntenverenigingen van informatie te voorzien over bijvoorbeeld zorgaanbieders, veranderingen in de zorg en regelgeving. Bovendien bewaken en onderzoeken ze de kwaliteit van de zorg en zo nodig proberen ze deze te verbeteren, en zo de positie van de zorggebruiker te versterken. Mens Achter de Patiënt is bij uitstek een organisatie die zich, net als Burgerkracht Limburg, inzet om de positie van de zorggebruiker te versterken.
Wij steunen hen volledig en hopen onze goede samenwerking voort te zetten. Samen zetten we zorggebruikers (als burgers van Limburg) in hun kracht en geven we hen de gelegenheid om de zorgprofessional van morgen te vormen.

Knooppunt Informele Zorg
Het knooppunt Informele Zorg versterkt in gemeente Sittard-Geleen de ondersteuning van de informele zorg. Dit doen ze door de krachten van verschillende netwerkpartners te bundelen. Denk hierbij aan verschillende formele en informele organisaties die ondersteuning bieden aan bijvoorbeeld: mantelzorgers, (zorg-) vrijwilligers, zelfhulp/zelfregie en ook zorgprofessionals.
Het Knooppunt is van én voor alle netwerkpartners en neemt een aantal coördinerende en overkoepelende taken op zich om de informele zorgondersteuning effectief en efficiënt te kunnen organiseren.
Een toekomstbestendige informele zorgondersteuning is van groot belang; de inzet van mantelzorgers, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en lotgenoten is immers van onschatbare waarde in de samenleving. Knooppunt informele zorg verterkt het lokale netwerk door:
- Het in kaart brengen van het aanbod van informele zorgondersteuning en deze kennis te delen door informatie, advies en verwijzing.
- Het onderling verbinden van organisaties die informele zorgverleners ondersteunen en het (coördineren) van deskundigheidsbevordering. (Het Knooppunt verbindt o.a. door het organiseren van (thematische) netwerkbijeenkomsten.)

Zelfregietool.nl
Zelfregietool.nl is een aanpak om meer gebruik te maken van elkaars persoonlijke ervaring. De website www.zelfregietool maakt ervaringskennis gemakkelijk bereikbaar. De website zelf en de aanpak wordt intensief bekend gemaakt bij de eerstelijns zorg, sociale wijkteams en zorgopleidngen. Op de website kan direct contact worden gelegd met een ervaringskundige of kun je het regionale aanbod van lotgenotengroepen vinden in de regio.
Praat eens met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Dat helpt!

Maastricht University
Maastricht University, specifiek de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, is de eerste onderwijsinstelling waar de onderwijsmodule Mens Achter de Patiënt tot uitvoering is gebracht. De oprichters van Stichting Mens Achter de Patiënt hebben toentertijd diverse kleinschalige pilots op de universiteit georganiseerd, waarbij de universiteit een belangrijke ondersteunende rol heeft gehad in de ontwikkel- en pilotfase van de onderwijsmodule. Mede doordat de universiteit ons deze kans heeft geboden, is Stichting Mens Achter de Patiënt uitgegroeid tot een organisatie die zowel in de regio Limburg als daarbuiten bijdraagt aan mensgericht onderwijs.