Onze droom? Mensgerichte zorg door mensgericht onderwijs. Dit willen wij realiseren door (toekomstig) zorgprofessionals bewust te maken van de impact die ziekte of beperking kan hebben op iemands leven.
Wil jij als student in contact komen met een echte patiënt, om zo te leren van hun ervaringen? Wil je daarnaast ook nog leren van andere studenten van verschillende opleidingen? Dan is dit je kans! Door mee te doen aan de onderwijsmodule van Stichting Mens Achter de Patiënt (MAP) kom je in contact met een patiënt en word je meegenomen in zijn/haar verhaal. Jij kunt helpen de zorg van morgen een stukje mensgerichter te maken!
Duizenden studenten van het MBO, het HBO en de universiteit uit Nederland en België gingen je voor!
Via je onderwijsinstelling krijg je meer informatie over de MAP-module.
Wil jij ook een MAP-module op jouw onderwijsinstelling? Stuur dan gerust een mailtje naar [email protected]
Ons reguliere onderwijsprogramma, de MAP-Module, bestaat uit drie bijeenkomsten, waarbij studenten van verschillende opleidingen in contact komen met patiënten of mantelzorgers (genaamd ervaringsdelers). Naast deze reguliere module biedt MAP ook nog een extra module aan. In deze Communicatie is Kinderspel (CIK) module voor geneeskundestudenten ligt de focus voornamelijk op communicatie met jonge ervaringsdelers en hun ouders/verzorgers.
Hoe de module zal worden aangeboden – fysiek of digitaal – is afhankelijk van de actuele coronasituatie. Hierover ontvang je meer informatie via je onderwijsinstelling.
Tijdens deze gezamenlijke bijeenkomst op de onderwijsinstelling leren de studenten en ervaringsdelers elkaar kennen. Er wordt ingegaan op hoe het nu eigenlijk gesteld is met de empathie in de gezondheidszorg. Aan het eind van de bijeenkomst worden viertallen gevormd (drie studenten en één ervaringsdeler).
Het viertal spreekt af op een door de ervaringsdeler gekozen locatie. Tijdens deze tweede bijeenkomst staat het verhaal van de ervaringsdeler centraal. De studenten leren ‘de mens achter de patiënt’ kennen.
Alle studenten en ervaringsdelers komen weer bijeen op de onderwijsinstelling. In deze laatste bijeenkomst staat de leerervaring van de student centraal. Wat hebben ze geleerd? Wat nemen ze mee in hun carrière als toekomstig zorgprofessional?
Tijdens deze bijeenkomst maken (geneeskunde)studenten kennis met communicatievaardigheden binnen de kindergeneeskunde en leren ze over het belang van vertrouwen tussen arts en (kind)- patiënt. Aan de hand van casussen oefenen de studenten hoe ze een connectie kunnen leggen met een kind.
De (geneeskunde)studenten zullen ieder eenmalig op bezoek gaan bij een jonge ervaringsdeler en diens ouders/verzorgers. Door middel van dit échte contact krijgen de studenten inzicht in wat ziekte doet met een kind en diens omgeving.
De studenten komen weer samen in de kleinere groepen en bespreken hoe ze de praktijkstage ervaren hebben. Ten slotte wordt stilgestaan bij de geleerde lessen die ze als toekomstig zorgprofessionals meenemen uit de module.
Heb je deelgenomen aan de MAP-module en zou je graag meer willen leren over/betekenen voor mensgerichte zorg? Dat kan!
Stichting MAP is bijna altijd op zoek naar enthousiastelingen die een rol in het uitvoerend bestuur willen vervullen. Of misschien kun je je scriptie of (afstudeer)onderzoek voltooien binnen MAP. We kunnen altijd meedenken over wat er mogelijk is. Stuur vrijblijvend een mailtje naar [email protected]
Na afloop van de MAP-module hebben wij ervaringsdelers en studenten gevraagd om hun mening. Hieronder een overzicht:
8,8/10 voor “Ik ben blij dat ik als
ervaringsdeler mee heb gedaan
aan MAP”
8,5/10 voor “MAP zou van toegevoegde waarde zijn in het curriculum van mijn studie”
8,6/10 voor “MAP heeft mij als student bewust gemaakt van de noodzaak van empathie in de zorg”
Beethovenstraat 9
6245 GK te Eijsden
[email protected]
KvK-nummer: 68764979
Ontwikkeld in samenwerking met:
Webdesign & realisatie: Iris Thijssen
©2022 Stichting Mens Achter de Patiënt | Algemene voorwaarden | Privacy en Cookies