Wie doet er mee aan MAP?

In principe heeft iedereen die ervaring heeft met zorg en ziekte een bijzonder verhaal. Toch twijfelen mensen vaak of hun verhaal geschikt is om te delen met studenten. Om die reden hebben we enkele voorbeelden bedacht om te laten zien hoe divers de verhalen kunnen zijn. Al deze voorbeelden zijn fictief.

Charlotte

Charlotte

Charlotte is een vrouw van 43 jaar die altijd een erg druk leven leidde en hard werkte. Tien jaar geleden kreeg zij een depressie met angstklachten, waardoor ze heel haar leven heeft moeten omgooien. Ze heeft onder andere een andere baan moeten zoeken en is tegen veel onbegrip van haar omgeving gestuit. Dit vond ze erg moeilijk, maar inmiddels kan ze er goed mee omgaan.

Ibrahim

Ibrahim

Ibrahim van 65 jaar is al sinds zijn 25e gediagnosticeerd met de ziekte van Crohn in Marokko. Hij heeft in bepaalde periodes meer last van zijn ziekte, waardoor het soms lastig is ermee om te gaan. Hij heeft veel verschillende behandelaars gehad waar hij wisselend positieve en negatieve ervaringen mee heeft gehad.

Lisanne

Lisanne

Lisanne van 38 jaar is moeder van Max (12 jaar). Max heeft een auto-immuunziekte, waardoor een groot deel van het leven van Lisanne draait om de zorg voor haar zoontje. Vooral in de periode dat haar zoontje meer in het ziekenhuis lag, voelde ze veel onzekerheid en deed een belangstellend praatje van de verpleegkundigen haar erg goed. Lisanne deelt nu haar verhaal met studenten om ze bewust te maken van de impact van een ziek zoontje op haar, en haar gezin.

Luc

Luc

Luc is een jongeman van 21 jaar die aan het begin van zijn carrière stond en bezig was met het opzetten van zijn eigen bedrijf toen hij een ernstig auto-ongeluk kreeg. Hierdoor liep hij een ernstige en gecompliceerde beenbreuk op, waardoor hij een lange revalidatie heeft ondergaan en lange tijd niet heeft kunnen werken. Hij heeft er lang over gedaan om zijn situatie te accepteren en kan er nu, na vijf jaar, goed over praten.

Mia

Mia

Mia van 59 jaar heeft vier jaar geleden de diagnose borstkanker gekregen. Dit was erg schrikken en ook haar kinderen en partner vonden dit erg lastig. Inmiddels gaat het na een lang behandeltraject met verschillende chemokuren weer goed met Mia, en is de kanker onder controle. Omdat de ziekte ook veel impact heeft gemaakt op het leven van haar partner, komt deze ook regelmatig mee naar de bijeenkomsten.a

Zoals hierboven te lezen is er niet één voorbeeld voor wat een goed of bijzonder ervaringsverhaal is. Het gaat er vooral om dat jij je goed genoeg voelt om over de ervaringen te praten en met een zekere helikopterview naar deze situatie kijkt of op deze periode terug kan kijken. Weet je nog niet zeker of jouw verhaal past bij MAP of twijfel je nog of je er zelf klaar voor bent, neem dan gerust contact met ons op.